Cresc, ghemotocesc!

Cresc, ghemotocesc!

Intrebare si raspuns despre joc




De ce se joaca copiii?


Pentru ca este amuzant si se pot detensiona! Pentru ca este un mod securizant de a descoperi lumea si a stabili relatii! Pentru ca isi pot testa limitele si dezvolta abilitati bazate pe incredere in sine! Pentru ca prin joc este mai simplu sa gestioneze ranile emotionale!


Rolul si importanta jocului in relatia parinte-copil

Bebelusii si parintii folosesc jocul pentru a stabili conexiunea dintre ei inca de la primele priviri, primele zambete. Fie ca vorbim despre fetele si vocile “pitigaiate” in diverse feluri ale parintilor sau de raspunsurile pline de “schimonoseli” ale bebelusului, toate au ca scop crearea unei legaturi profunde, autentice intre cei doi protagonisti, jocul fiind un cadru pe care copilul il intelege.

 Simbolurile din spatele jocului

Jocul ocupa un loc atat de important in dezvoltarea copilului si datorita functiei sale simbolice. Chiar si cel mai simplu joc poate avea multiple semnificatii. De exemplu, un joc poate sa dezvolte abilitatile motorii, sa exerseze o deprindere noua, sa apropie relatia parinte-copil, sa cresca increderea in sine si sa fie un cadru de exprimare a emotiilor. Jocul este o punte catre lumea interioara a copilului, prin care acesta ne ofera indicii despre cum se simte si ce il preocupa.

 Exprimarea emotiilor prin joc

Lumea copilului este plina de emotii intense si variate: de la bucurie extatica, la furie, frustrare si dezamagire. Toate aceste sentimente sunt noi pentru bebelus si sunt puternic resimtite de acesta. Abia acum invata sa le exprime, pentru ca mai apoi sa le poata gestiona. In aceste conditii cel mai la indemana mod in care poate trai aceste emotii si le poate elibera este jocul. Astfel, suntem martori la exprimarea iubirii si a grijii atunci cand isi iau in brate jucaria preferata sau isi leagana papusa. In egala masura privim cum isi descarca furia si nemultumirea atunci cand lovesc puternic cu un obiect sau il distrug, cand arunca tot ce este la indemana sau abandoneaza jocul.

Cum si ce ne jucam?

Alegerea unui joc sau a modului in care ne jucam este o sarcina pe cat de frumoasa, pe atat de dificila. Este necesar sa existe o conectare profunda la nevoile, dorintele copilului. Intrati in lumea lor, descoperiti-o si initiati sau continuati jocul din aceasta perspectiva. Asezati-va pe podea pentru a fi la acelasi nivel cu copilul, pentru a stabili un raport de egalitate. Cel mai bun mod de a va conecta la copil este sa fiti copil, asa ca nu va fie frica sa pareti caraghiosi, sa va trantiti pe jos sau sa va strambati in toate felurile posibile! Desigur ca nu este intotdeauna usor, dar prin exercitiu lucrurile vor veni natural, iar stabilirea legaturii cu copilul este garantata!

Playful parenting

“Parentajul prin joc este o modalitate de a patrunde in lumea copilului, in conditiile impuse de acesta, pentru a cultiva apropierea, increderea si conexiunea. Cand totul e bine in lumea copiilor, jocul este un teritoriu vast, in care ei sunt voiosi, activi, cooperanti si creativi. Jocul este totodata mijlocul prin care copiii iau lumea in stapanire, explorand-o, gasind intelesul tuturor experientelor noi si refacandu-se dupa supararile inerente ale vietii.” (Lawrence J. Cohen)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri Media


GoKID – Activitati si evenimente pentru copii

Totul despre mame



BucurieVerde.ro

1