Cresc, ghemotocesc!

Cresc, ghemotocesc!

Vine, vine ghemotocul - pregatirea emotionala pentru nastere


Inca de cand ai aflat ca esti insarcinata ai inceput sa te pregatesti pentru momentul mult asteptat, cautand informatii despre doctori, tipuri de nastere, evolutia lui bebe in burtica. Luna de luna afli mai multe informatii si in acelasi timp apar mai multe intrebari si preocupari.

Cu cat te apropii de nastere, intrebarile si preocuparile se indreapta usor spre
procesul concret al nasterii: voi face fata durerii, cum va incepe, cum se simt contractiile, cat va dura travaliul? O data cu aceste intrebari, in mod firesc apar emotiile, intens si variat colorate: entuziasm – “in curand il voi vedea si il voi tine in brate”; nerabdare - “de abia astept”, teama de durere, teama de proces – “daca se va intampla ceva”, agitatie, curiozitate – “cum va fi, cu cine seamana”.

In acest moment, fiecare femeie insarcinata isi pune in functiune toate mecanismele de aparare pentru a face fata cat mai bine nasterii: umorul, ironia, reprimarea – “nu vreau sa simt nimic”,  negarea – “mai este mult timp pana atunci”, rationalizarea. Practic scopul lor este pregatirea pentru nastere, o pregatire in plan emotional. Pune-ti intrebarea: care sunt mecanismele tale de aparare?

Pentru a gestiona cat mai bine nasterea si a o experimenta ca un proces frumos este nevoie de incredere, de gandire pozitiva si de un parteneriat cu bebelusul. Nasterea nu presupune doar o implicatie din partea mamei, ci in egala masura un rol activ il are si bebelusul. Cercetarile au aratat ca o comunicare deschisa cu bebe inca din burtica si un proces de pregatire a nasterii in doi, conduc la o nastere mai rapida si cu mai putina durere. Nici beneficiile pentru bebe nu lipsesc: trauma legata de nastere este mai mica, plang mai putin si in general sunt mai stabili emotionali si curiosi in a explora mediul!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri Media


GoKID – Activitati si evenimente pentru copii

Totul despre mame



BucurieVerde.ro

1